Tilamme

Luomumansikkaa Elimäeltä

Makumarja on Kouvolan Elimäellä sijaitseva luomutila. Erikoistumme luomumansikan viljelyyn, mutta tilalla viljellään myös mm. luomuvehnää ja -rypsiä.

Matkaa pääkaupunkiseudulta Kuutostietä pitkin on n. 100km ja Kouvolan keskustaan n. 30km. Tilamme sijaitsee n. 5km päässä Elimäen kirkonkylältä, Mettälän kylässä.

Tilaamme ovat aikaisemmin viljelleet Kauko ja Maire Akkanen. He perustivat tilan v. 1956, kun saapuivat karjalaisina evakkoina Elimäelle. Vuodesta 1990 tilan isäntänä on ollut maanviljelijä Jyrki Akkanen. Luomuviljelyssä tilamme on ollut vuodesta 2010 alkaen.

Luomuviljely

Meille on tärkeää pitää luonto puhtaana ja mansikat maistuvina. Luomuviljely on omavaraista ja tasapainoista maanviljelyä, joka mahdollisimman pitkälle perustuu paikallisiin luonnonvaroihin ja jossa viljelytoimet sopeutetaan vallitseviin luonnonoloihin.

Luomutuotannossa kemiallisia torjunta-aineita ei käytetä. Rikkakasvit kitketään käsin ja tuholaisten torjuntaan käytetään vain luomuviljelyyn sopivia keinoja. Harva taimiväli takaa ilmavan kasvuston ja leikatulla nurmella on mukava liikkua poimiessa. Taimet on istutettu muovikatteeseen, mikä aikaistaa satoa ja pitää marjat puhtaina.

Kaikki peltomme ovat tihkukastelujärjestelmässä, jolloin vesi pumpataan mansikkapenkin sisään, jotta kastelu ei huuhtele ja pehmitä marjoja. Kasteluvetenä käytämme oman kaivon raikasta vettä.

Euroluomu

Poimi mansikat suoraan pellosta